دکتر کاظم معتمدنژاد (پدر علم ارتباطات ایران)
مشاهیر خراسان جنوبی
پروفسور كاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات و روزنامه نگاری ایران در سال 1313 در روستاي مود از بخش مركزی شهرستان بيرجند متولد شد. تحصيلات ابتدايی و قسمتی از تحصيلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت ديگر را در بيرجند و سال ششم ادبی را در دبيرستان مروی تهران گذرانيد. وی در زمان تحصيل در دوره كارشناسی با مدير وقت روزنامه كيهان كه استاد ايشان نيز بود رابطه دوستانه ای برقرار كرد. وقتی استاد از دانشجويان دوره دكتری براي همكاری در كيهان دعوت كرد، دكتر معتمدنژاد فرصت را غنيمت شمرده و به محيط روزنامه وارد شد و ديری نپاييد كه از مترجمی زبان فرانسه، به مسئوليت گروه خارجي و مقالات ارتقاء يافت. روزنامه كيهان كه به روزنامه نگاران تحصيلكرده نياز داشت، برای وی بورسيه ای از دولت فرانسه دريافت كرد. دكتر معتمدنژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دكترای حقوق، علوم سياسی و نيز دكترای تخصصی روزنامهنگاری از انستيتوی مطبوعات و علوم نظري دانشگاه پاريس گرديد.
وی در سال 1343 با كوله باری از دانش روزنامه نگاری، ارتباطات، حقوق و علوم سياسی و با انديشه تاسيس نخستين دانشكده روزنامهنگاری به ميهن بازگشت. خدمات دانشگاهی ايشان از سال 1344 در سمت استادياری در دانشكده حقوق و علوم سياسی دانشگاه تهران آغاز شد. ضمن اين كه همكاری خود را از آغاز ورود به ايران با موسسه كيهان حفظ كرد. در سال 1343 موسسه كيهان پيشنهاد وی را براي يک دوره عالی روزنامه نگاری پذيرفت و براي اين منظور از بين داوطلبان ديپلم، 25 نفر انتخاب شدند. در پايان دوره دو ساله، اسم اين دوره عالی به موسسه عالی مطبوعات و روابط عمومی تغيير كرد. در سال 1350 يعنی زمانی كه نخستين فارغ التحصيلان در بحبوحه اخذ دانش نامه بودند، اسم موسسه به دانشكده علوم ارتباطات اجتماعی تغيير يافت. در اين موقع وی از دانش ياري دانشكده حقوق دانشگاه تهران استعفا كرد و در دانشكده علوم ارتباطات اجتماعی در سمت معاونت دانشكده مشغول به كار شد. از سال 56 تا 59 نيز سمت رياست دانشكده را عهده دار بود. با پيش آمدن انقلاب اسلامي، دانشكده مذكور تعطيل و در دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبايي به عنوان يک گرايش ادغام شد. با تعطيل شدن دانشگاه ها، دكتر معتمدنژاد به پاريس رفت و در آن جا به تدريس و تحقيق پرداخت.
او بعد از انقلاب هم ميدان را خالی نكرد و در سال 1368 به ايران بازگشت و براى زنده نگه داشتن رشته علوم ارتباطات به صورتی خستگى ناپذير تا احياى كامل آن پيش رفت. وی ضمن مشاركت فعال در تاسيس دانشكده علوم ارتباطات اجتماعی و راه اندازی دوره های كارشناسی ارشد و دكتری، پيش گام توسعه همه جانبه دانش ارتباطات در كشور به شمار رفته و از طريق تاليف آثار گران بها در زمينه وسايل ارتباط جمعی، روزنامهنگاری و حقوق مطبوعات، تدريس در دانشگاه ها و برگزاری همايش های ملی و منطقه ای در جهت تعميق فرهنگ و گسترش دانش ارتباطات كوشيده است.
دكتر معتمدنژاد در حال حاضر استاد تمام وقت دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبايی و در آستانه بازنشتگی قرار دارد. معتمد نژاد در تشکيل و عضويت انجمن های مختلف از قبيل انجمن دفاع از آزادی مطبوعات، انجمن بين المللي تحقيق در ارتباطات جمعی، انجمن بين المللی حقوق فضا، انستيتوی بين المللی ارتباطات، انجمن فرانسوی علوم ارتباطات و اطلاعات نقش عمده داشته است.
معتمدنژاد بيش از 70 مقاله علمي به مجامع بين المللي و يا مجلات ارائه داده و ياخود در تشکيل سمينارها و کنفرانس هاي علمي نقش مهمي داشته است. دكتر معتمدنژاد در سال تحصيلی 74 ـ 73 به عنوان استاد نمونه دانشگاه های كشور از دست رياست جمهوری وقت لوح تقدير دريافت كرده است. هم چنين در سال 1384 و بر اساس مصوبه هيات دولت نشان درجه يک دانش را از دستان رييسجمهوری وقت دريافت نمود. دكتر كاظم معتمدنژاد علاوه بر ارايه مقالات متعدد علمی پژوهشی به مجامع بين المللی و مجلات داخلی و خارجی، تاكنون 29 عنوان كتاب نگاشته است كه از ميان آن ها تنها نه اثر چاپ شده، پنج عنوان هم آماده چاپ و پانزده عنوان كتاب ديگر در حال آماده شدن برای چاپ و انتشار است كه خودش درباره آن می گويد: «مثل سمفونی ناتمام بتهوون كه در مورد كارهای من مصداق دارد، تمام نشده».
برخی تالیفات استاد دکتر کاظم معتمد نژاد عبارتند از:
روزنامهنگاري
نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد، دكتر ابوالقاسم منصفی
ناشر: مركز نشر سپهر
نوبت چاپ: پنجم ـ 1385
سال انتشار: 1350
شمارگان: 2200 نسخه
قطع: وزيري (شومیز)
تعداد صفحات: 566
قیمت: 55000 ریال
روش تحقيق در محتواي مطبوعات نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: انتشارات دانشكده علوم ارتباطات اجتماعي
نوبت چاپ: اول ـ 1356
سال انتشار: 1356
شمارگان: 2200 نسخه
قطع: وزيري (شومیز)
تعداد صفحات: 492
قیمت: 500 ریال (ناياب)
وسايل ارتباط جمعي (جلد نخست)
نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: انتشارات دانشگاه علامه طباطبايي
نوبت چاپ: ششم ـ 1385
سال انتشار: 1371
شمارگان: 3000 نسخه
قطع: وزيري (شومیز)
تعداد صفحات: 380
قیمت: 50000 ریال
مباني حقوقي بينالمللي گزارشگري براي صلح
نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا)
نوبت چاپ: اول ـ 1383
سال انتشار: 1383
شمارگان: 1500 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 75
قیمت: 5000 ریال
اجلاس جهاني سران درباره جامعه اطلاعاتينویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: مركز پژوهشهاي ارتباطات
نوبت چاپ: دوم ـ 1383
سال انتشار: 1382
شمارگان: 1000 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 234
قیمت: 22500 ریال
جامعه اطلاعاتي: انديشههاي بنيادي،
ديدگاههاي انتقادي و چشماندازهاي جهاني
نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: مركز پژوهشهاي ارتباطات
نوبت چاپ: اول ـ 1384
شمارگان: 1500 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 368
قیمت: 35000 ریال
حقوق مطبوعات
نویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد
ناشر: دفتر مطالعات و توسعه رسانهها
نوبت چاپ: چهارم ـ 1385
سال انتشار: 1379
شمارگان: 1500 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 444
قیمت: 19500 ریال
حقوق حرفهاي روزنامهنگاراننویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد، دكتر رويا معتمدنژاد
ناشر: دفتر مطالعات و توسعه رسانهها
نوبت چاپ: اول ـ 1386
سال انتشار: 1386
شمارگان: 2000 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 452
قیمت: 28000 ریال
حقوق ارتباطاتنویسنده: دکتر كاظم معتمدنژاد، دكتر رويا معتمدنژاد
ناشر: دفتر مطالعات و توسعه رسانهها
نوبت چاپ: اول ـ 1386
سال انتشار: 1386
شمارگان: 2000 نسخه
قطع: رقعي (شومیز)
تعداد صفحات: 584
قیمت: 35000 ریال
نوشتن دیدگاه