عکس خوب / تاریخچه عکاسی در ایران

نوشته شده توسط:محبوبه شریفی | ۰ دیدگاه

مدرسه فنی حرفه ای دارالفنون برای تربیت افسران، مهندسان، غیر نظامی، پزشکان و مترجمان توسط امیر کبیر تأسیس شد. احتمالاً اولین شخص خارجی که در ایران عکس چاپ کرد، «ژول ریشار» فرانسوی بود که در حدود سال های 1844-1846 . م به ایران آمد و در دارالفنون به تدریس زبان فرانسه پرداخت.

اولین مجموعه ی عکس از آثار تاریخی ایران توسط لوئیجی پشه (Luigi Pesce ) سرهنگی از اهالی ناپل درسفر به ایران تهیه شد. نسخه دومی نیز از این مجموعه در همان سال تهیه و برای ویلیام اول، پادشاه پروس فرستاد شد.

آلبوم دیگری نیز به موزه متروپولیتن نیویورک اهدا شده که شامل 75 قطعه عکس است و احتمالاً همان آلبومی است که برای پادشاه پروس ارسال شده بود. این آلبوم دراصل متعلق به اردشیر میرزا، نوه ی فتحعلی شاه بود.

 

اهدا کننده این آلبوم معتقد است که « پشه » یک از چندین عکاسی است که آثارشان در آن مجموعه گردد آمده است آلبوم متروپولیتن شامل موضوعات متعددیاست. قدیمی ترین عکس های این آلبوم بین سال های 1852 تا1855 .م گرفته شده اند.

 

سه پرتره از ناصر الدین شاه در جوانی و یک عکس گروهی در این مجموعه وجود دارد، الیته بیشتر تصاویر این آلیوم نشان دهنده معماری آن روزگار است. در اواسط سلطنت ناصر الدین شاه (1300-1290 هـ . ق )، پس از صفر دوم شاه به فرنگ ، بعضی همراهان شاه مختصر اطلاعاتی راجع به عکاس کسب کردند.

 

ناصر الدین شاه را از جمله اولین عکاسان ایرانی می دانند. آنچه از یادداشت های شخصی او به دست آمده نشانگر آن است که وی با روش های علمی و فنی عکاسی و طرز کار دوربین های مختلف آشنا بوده و اغلب ، از دوربین های بزرگ با سه پایه استفاده می کرده است .

 

قدیمی ترین عکس های ناصر الدین شاه عبارتست از پرتره ای که از خودش گرفته و پرتره ای تمام رخ ازمادرش. با توجه به قدیمی ترین عکس های موجود درآلبوم کاخ گلستان، می توان نتیجه گرفت که در آن زمان در باریان خود عکاسان چیره دستی بوده اند؛ برای نمونه آقا رضا از پیشخدمتان مخصوص شاه که عکاسی را در دارالفنون فرا گرفته بود، به مقام نخستین عکاس باشی دربار منصوب رسید.

 

در آن دوران تعدادی ازمحصلانمستعد دارالفنون برای کسب مهارت های فنی واطلاعات هنری به اروپا اعزام شدند. در ابتدا دوربین های عکاسی تنها در دسترس درباریانی خاص که آشنا به فن عکاسی بودند و بیشتر آنها لقب عکاس باشی داشتند قرار می گرفت.از عکاسان دربار به جز آقا رضا می توان از عبدالله میرزا قاجار نام برد. وی از دانش آموختگان دارالفنون بود که عکاسی را در فرانسه فرا گرفت و در آموزش عکاسی حرفه ای در ایران نقش مؤثری داشت. از اوایل سلطنت مظفر الدین شاه در 1314 هـ . ق عبدالله میرزادر بالاخانه ی دارالفنون عکاسخانه دایر و فن عکاسی را متداول کرد.

بسیاری از عکاس های بعدی از شاگردان وی بوده اند. این عکاسخانه تا اوایل مشروطیت هم دایر بود. عکاس دیگری که کارهای عکاسی دربار را انجام می داد، میرزا ابراهیم خان عکاس باشی است که از خدمتگزاران دربار مظفر الدین شه بود. معروف است که مظفر الدین شاه نیز سخت شیفته این هنر و خود عکاسی آماتور بوده است.

  1. هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...

    نوشتن دیدگاه

» در One UI 7 می‌توانید صدای هر زنگ هشدار را جداگانه تنظیم کنید
» کارت گرافیک RX 9060 XT ای‌ام‌دی احتمالاً تا دو ماه دیگر از راه می‌رسد؛ رقیب قدرتمند RTX 5060
» بازگشت به ریشه‌ها: مدل ویژه مرسدس جی‌کلاس با رنگ سبز و طراحی منحصربه‌فرد، دهه ۱۹۸۰ را تداعی می‌کند
» تاریخ واریز مرحله دوم سود سهام عدالت در ۱۴۰۴ مشخص شد
» سریال پایتخت ۷ قسمت ۲۲
» ادای احترام مدیر عامل بانک ملی ایران به مقام شهدای ارومیه
» فرصت جهش تولید در آذربایجان غربی با حمایت بانک ملی ایران
» استاندار آذربایجان غربی:همکاری با بانک ملی برای توسعه اقتصادی استان ضروری است
» پشت‌پرده دیدار روز گذشته رهبر انقلاب با مسئولان ارشد نظام؛ پیام مهم برای تندورها
» عراق در پی اظهارات جوزف عون، سفیر لبنان را فراخواند
» مورچه‌دزدها در کنیا محاکمه شدند
» صداوسیما: دور دوم گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای ایران و آمریکا شنبه آینده در ایتالیا برگزار می‌شود/ عمان میزبان این دور از گفتگوهاست
» پزشکیان پای تخته رفت
» این شغل‌ها در ایران جزو مشاغل سخت و زیان‌آور هستند
» نگهداری گرگ در یک مغازه در کرج!
» پای مجلس به تعرض جنسی در مدرسه شهرری و تنبیه بدنی دانش‌آموزان سنندجی باز می‌شود؟
» روند صعودی آلودگی هوای تهران
» معاون وزارت خارجه عراق: حشد الشعبی بخش مهمی از ساختار امنیتی و نظامی عراق است
» تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در حوزه کشتیرانی
» نماهنگ | میدان پهلوانی